Oct 18, 2007

Hari Raya

Jumaat 12/10/2007

maka bermula lah hari yg paling sibuk sedunia.. hahahha.. sibuk kt dapur ler apa lagi.. huhu.. part aku yg paling senang la.. hehe siapkan ketupat n lepat.. part ayam.. daging lembu.. aku tolak kt kakak n adik aku.. hahaha.. diorang lebih pakar.. (sebnonyer x larat nk bau ayam tuh.. hahahha)

beras basuh siap.. pehtu toskan kelonsong2 ketupat yg dh siap tuh.. adik pesan.. jgn keras plak nasi ketupat tahun nih.. huhu.. hampeh2.. sbb last yearnyer keras kematu beb.. hahahha.. maklum je la.. 2 tgn ni jek yg buat.. dis year kena wat hati2 nih.. kang x pepasal terkeras or terlalu lembik.. huhu.. aku gk yg dipersalahkan.. :-s.. anyway beras kena masukkan lebih kurang 1/3 drpd ruang kelonsong la.. camne nk budget.. pepandai je lor.. hahaha.. yg penting jgn smpai separuh kelonsong.. kalo separuh jawapnyer keras lerr.. hehehe..

sbb punye la hati2 n detail aku masukkan beras.. kakak aku kata.. awat x siap2 lagi.. hahahahha.. lawak jek.. kalo mak tau sure kena bebel.. hehe.. sbb ms tuh mak kena duk klinik.. wat dialisis.. huhu.. x leh jd nih.. kena cepat2 siap n rebus.. nasib niece n kak ipar tlg gk skit2.. ringan la gk beban aku dibuatnyerrr.. hehe.. dh siap isi beras n kemaskan ketupat tuh.. terrus masukkan dlm periuk dgn air yg mendidih.. pehtu tinggalkan la selama 4 jam..

ok next.. wat lepat plak.. huhu.. cuci bersih beras pulut.. pehtu toskan airnya.. then gaul2 ngan kelapa parut, kacang tolo serta taburkan sedikit garam.. bg rs skit. sebut pasal kacang tolo.. aku x pasti plak nama tuh dlm bahasa melayu or indonesia. aku google dlm bahse englishnya dipangggil cowpea. rupe dia adalah spt dibawah.

sebelum gaul ngan beras pulut td tuh.. kacang kena rendam dulu.. bg lembut. dh siap sume baru la bungkus dlm daun kelapa. nk bungkus ni perlu teknik yg betul. pastikan ikatan kena kemas n ketat. utk elak pulut drpd terburai plak nnt masa masak. setelah siap sume barulah rebus dlm air yg mendidih selama 4 jam gk.. berjaya dpt 30 biji lepat... yesss... tugas hamba sudah selesai.. hehehhehe...




No comments: